ענף הרוקחות בישראל מתפקד בענף כפוף לענף הרפואה. בית המרקחת כבית עסק מוכר תרופות המיוצרות בבית המרקחת ותרופות מוכנות המגיעות מהתעשייה הרפואית. בתי המרקחת מחזיקים במלאי גם מוצרים נוספים בהיתר תקנון הרוקחים המסייעים בהגדלת רווחי העסק. לדוג': מכשירים רפואיים, תכשירים קוסמטיים, אביזרי היגיינה וכו'.
לאחרונה חלו שינויים גדולים בענף מבחינה עיסקית:
נוצרה צורת יזמות המשלבת בית מרקחת עם חנות כלבו
גדלה הנטייה לרכוש תרופות ללא מרשם רופא (OTC)
בית המרקחת, כעסק מסחרי, נוטה לאמץ התמחות מסוימת כמו צמחי מרפא, הומאופטיה, רקיחות פרטיות, וכו'.
ישנה עלייה בפתיחת רשתות עסקים כמו ה"פארמים" למיניהם או תפעול של יותר מבית מרקחת בודד, כדי להשיג תנאי רכישה ותשלום מועדפים, ותשלום הלוואות עיסקיות
רשתות המזון פותחות בתי מרקחת בתוך המרכולים והופכות את קניית התרופות לחלק מסל הקניות לבית.
קופות החולים משפרות את בתי המרקחת שברשותן ע"י הוזלת מחירים וחיזוק קשרי מסחר עם בתי המרקחת הפרטיים.
שוק תוספי המזון תופס תאוצה כחלק מענף בתי המרקחת ומגלגל בשנה כ-900 מיליון ₪. חלוקה זו היא בין בתי טבע, בתי מרקחת פרטיים, רשתות ה"פארם" השונות וקופות החולים.
שוק הרוקחות:
מאפייני השוק:
השוק יציב באופן יחסי. מידת השינוי תלויה בהתפתחות העירונית.
ישנה עלייה ניכרת בצריכת תרופות שאינן מחייבות מרשם רופא ובצריכת מוצרים משלימים שאינם תרופה.
מותגים - במרבית המקרים הצרכן אינו מייחס חשיבות רבה למותג התרופה עצמה. אבל הינו מייחס חשיבות למותגי המוצרים הלא רפואיים.
לקוחות: הגדרת שוק היעד ופילוח השוק
שוק היעד הינו כלל אוכלוסיית המדינה, כאשר הפילוח הוא לפי:
חברי קופות חולים בעלי התקשרות מסחרית עם בית המרקחת - לגבי מרשמים.
פלח שוק זה רלוונטי רק לבתי-מרקחת שיש להם הסכמים עם קופות החולים.
לקוחות אקראיים לתרופות ללא מרשם רופא או תרופות שאינן מצריכות מרשם רופא.
מתחרים:
התחרות בענף בתי המרקחת הולכת וגדלה בשנים האחרונות. מחירי התרופות נקבעים על ידי משרד הבריאות ולא ניתן לבצע הנחה כלשהי על מחירים אלו. אם כן התחרות בין בתי המרקחת היא עיסקית ומתמקדת בעיקר בשירות, אחזקת מלאי זמין של תרופות, אספקת תרופה החסרה בזמן קצר ובמגוון המוצרים הנלווים עליהם מציע בית המרקחת הנחות שונות, ומשאירה מקום ליוזמה.כיום אין פיקוח על מחירי תרופות, ללא מרשם רופא, המיובאות מחו"ל. הסרת הפיקוח אמורה לכלול תרופות המיוצרות בישראל ולהרחיב את הפעילות העיסקית במכירתן כמוצר מדף בחנויות מסחריות ללא כל אישור ו/או פיקוח רפואי.
ספקים:
ספקי בית המרקחת מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
ספקים לציוד לשם הקמת מבנה בית מרקחת: ציוד לדלפק מכירה, ארונות, מדפים, מקרר אכסון, קופה רושמת, מחשב משקלים מדויקים למיניהם, כלי עבודה יעודיים וכו'.
ספקי סחורות: תרופות ומוצרים אחרים הנמכרים בבית המרקחת. מרבית היצרנים הגדולים בארץ כגון טבע, אביק וכ.צ.ט משווקים את מוצריהם ישירות לבתי המרקחת. כמו כן פועלים בשוק יבואני תרופות וספקים כללים - החייבים אישור ממשרד הבריאות.
התחרות בין הספקים השונים גדולה ובית מרקחת עשוי להנות מ:
אספקה מהירה, כמעט יומיומית, המאפשרת אחזקת מלאי קטן יחסית.
החלפת והחזרת מוצרים.
בונוסים, מבצעים ומתנות על קניית מוצרים (בענף מקובלת שיטת מוצרי בונוס לבית המרקחת: "קנה עשר וקבל אחד חינם", כאשר גם מוצר הבונוס נמכר ללקוח במחיר מלא).
פרסום מוצרים ואספקת מעמדים (סטנדים) ע"י הספק. קד"מ בשיטות תיגמול שונות כגון השתתפות בכנסים בחו"ל, יתרונות לגודל ברכישה ושיטות עידוד נוספות.
הגברת המודעות בקרב הרופאים באמצעות מקדמי מכירות ודוגמאות חינם, ע"י החברות. הדבר אומנם לא משפיע ישירות על בתי המרקחת אך משפיע בצורה עקיפה.
כל האמור לעיל רלוונטי באותה מידה גם במוצרי הקוסמטיקה, פארה-רפואיים ושאר המוצרים הנמכרים בבתי המרקחת ומאפשר כר נרחב ליוזמה מצד בעלי בתי המרקחת. אמצעי שיווק:
על פי כללי האתיקה המקצועית, בית מרקחת אינו רשאי לפרסם את עצמו בדרך כלשהי. אך בתי המרקחת הגדולים הפועלים גם כחנויות כלבו נוקטים מפרסמים בצורה עקיפה ע"י יוזמת פרסום כל המוצרים והאביזרים הנמכרים בבית המרקחת למעט התרופות. שיטה נוספת היא פרסום המוצר ע"י הספק, והגברת המודעות בקרב ציבור הרופאים כדי להגדיל את מחזור מכירות העסק.
מכירת מוצרי מרשם - רק ע"י רוקח, שאר המוצרים אינם מחייבים רוקח. כיווני התפתחות:
מעבר הדרגתי של השוק כולו מבתי מרקחת פרטיים קטנים לחנויות כלבו הפועלות במסגרת רשתות. עקב כך כבר כיום ישנן התאגדויות של בתי מרקחת פרטיים הפועלים במשותף הן בתחום השיווק והן מול ספקים (דוגמת ש.ר.מ. - שירות רוקחים מקצועי).
גידול שוק התרופות ללא מרשם רופא ורפואה משלימה.
המגמה בעולם ובישראל היא לעבור לצריכה מהירה ללא השקעת זמן ומאמץ בחיפוש ספציפי של פריטים, לפיכך רשתות ה"פארם" למיניהן, רשתות השיווק והתאחדויות שונות של רוקחים כבר משתלטות על השוק. כל זה מאפשר שדה נרחב ליזמות והגדלת העסק.
לשם המחשה היקף מכירות של "סופר פארם" לשנת 2011 היה 3.66 מליארד ₪, כאשר "ניו פארם" גלגל 512 מליון ₪ ב-2010.
מחסומי כניסה לענף:
הליך ארוך לצורך קבלת רשיון ממשרד הבריאות.
עלות השקעה ראשונית גבוהה המצריכה הלוואה עיסקית.
גיוס כח אדם מתאים (רוקח אחראי) בעלות ההעסקה גבוהה.
כח אדם:
החוק קובע חובת העסקת רוקח אחראי (שאושר ע"י הרוקח המחוזי). למעט זאת אין החוק קובע מהו מספר המועסקים הנדרש. הדבר תלוי במיקום, בעומס העבודה ובשיקול דעתו של בעל בית המרקחת.
הכשרה מקצועית: ישנן ארבע דרגות של מועסקים בבית מרקחת
חניך
עוזר רוקח
רוקח מורשה
רוקח אחראי
כל אחד מבעלי התפקידים כפוף לתקנות, למבחן ולאישור מטעם הרוקח המחוזי ומשרד הבריאות. רק הרוקח (מורשה, אחראי) רשאי לחלק תרופות ללא כל השגחה. בכל שעות העבודה חייב להיות בבית המרקחת לפחות רוקח מורשה אחד. האחריות המקצועית ורשיון העסק מחייבים רוקח אחראי (שאינו חייב להמצא במקום בכל שעות העבודה והפעילות).
ציוד נדרש:
ארונות - כולל ארונות נפרדים - Separanda. דלפק מכירה ומדפי תצוגה מעבדה - חדר אחורי מצויד בהתאם לצורך. מחשב/קופה רושמת ספרות מקצועית:בתקנות הרוקחים נקבעו מספר ספרים החייבים להימצא בבית המרקחת בכל עת: הפקודות והתקנות התקפות הנוגעות לבתי מרקחת והמהדורה האחרונה של הפרמקופיאה הרשמית. ביטוחים:
הביטוחים המקובלים בענף בתי המרקחת הם:
ביטוח מבנה בית המרקחת.
ביטוח מלאי.
ביטוח אחריות מקצועית.
כתובת רלבנטית:
הסתדרות הרוקחים בישראל, לבונטין 12, ת"א. רישיונות ואישורים:
לצורך פתיחת בית מרקחת דרושים מספר סוגי רישיונות:
רישיון עסק מהרשות המקומית. את הבקשה לרישיון עסק יש להגיש בצרוף תוכניות מפורטות של המקום המיועד לפתיחת בית המרקחת.
אישור מהרוקח המחוזי של משרד הבריאות. הוראות מפורטות הנדרשות על פי חוק בעת הקמת בית מרקחת, ניתן לקבל, ללא תשלום, בכל אחת מלשכות הבריאות המחוזיות.
אישור המשטרה.
טיפים ליזם:
התחרות מתמקדת בעיקר בסביבה הגיאוגרפית הקרובה, לכן יש לבדוק את היצע בתי המרקחת בסביבה ואת פוטנציאל השוק הרלוונטי המצוי בסביבה מבחינה עיסקית.
מומלץ להקים בית מרקחת בסביבה בה יש מרפאות ו/או רופאים רבים.
מומלץ לחתום על הסכמי עבודה עם כל קופות החולים.
מוצע לתכנן את בית המרקחת במתכונת חנות כלבו המוכר גם מוצרים נוספים, ולשקול לפתח תחום התמחות ספציפי כחלק מהיזמות.
כמובן, צוות כלכלני המשרד ישמח לסייע בכל שאלה. השאר פרטים וניצור קשר בהקדם.