בארץ פועלים כ- 2,500 קיוסקים לערך(כולל פיצוציות), השינויים אינםניתניםלמעקב רצוף.
נכון ל-2004 הענף נאמד בכ-4.5 מיליארד ש"ח
נציין כי המזנונים כוללים גם בתי עסק שלמעשה ניתן להגדירם כקיוסקים מאחר והאבחנה בין מזנונים וקיוסקים, אינה תמיד ברורה.
השוק:
מאפייני שוק הפיצוציות:
הענף כולל בתי עסק המכונים קיוסקים,פיצוציות(צורה מורחבת של קיוסק)- לעיתים ההבדל הוא דק. החנויות מוכרות מוצרי צריכה משניים, הכוללים: פיצוחים, סיגריות ומצתים, משקאות קלים וחריפים (בפיצוציות), עיתונים, ממתקים, חטיפים ושלגונים וכו'. עסקים אלו מבוססים על מכירת מוצרים הנצרכים באופן יומיומי, הרוב מוצרים זולים שאינם דורשים מהלקוח החלטה כבדת משקל או להשוות מחירים.
ייחודן של החנויות - ריכוזם של מוצרי צריכה משניים בזמינות גבוהה, הבא לידי ביטוי, במיקום נוח, בשעות פתיחה ארוכות(אף לתוך הלילה) ובשירות מהיר. זמינות היא היתרון העיקרי של חנויות אלה על פני חנויות אחרות המוכרות את אותם המוצרים.לדוג': סופרמרקט.
החנויות הן עונתיות- בקיץ יש גידול במכירת משקאות קלים, השלגונים והקרטיבים, ובחורף במכירת פיצוחים, שוקולד, משקאות חריפים (בפיצוציות), החטיפים ועוגיות. עיתונים ופיצוחים נמכרים יותר בסופי שבוע. באירועים חד- פעמיים, אולימפיאדה, תחרויות ספורט, יש גידול במכירת פיצוחים. בקיץ היקף המכירות גבוה יותר, מאחר ובעונה זו אנשים מרבים לבלות מחוץ לבית בערבים, ובאופן טבעי קונים שתיה, סיגריות חטיפים וכו'.
מתוך סקר שערך מכון נילסון ישראל המתבסס על נתונים של 280 קיוסקים ומכולות ברחבי הארץ, כולל המגזר הערבי, נמצא כי בין קיוסקים השונים היו פערים של עד 200% במחירי אותן פחיות משקה וגלידות.
בהשוואה לסופרמרקטים- המחירים הממוצעים בקיוסקים יקרים בהרבה. הפער ניכר בעיקר במחירי משקאות קלים, שם הפערים בין 40% עד 210%. אך בטילונים,שלגונים וקרחונים הפערים נמוכים יותר .
לקוחות: הגדרת שוק היעד, פילוח השוק
קהל היעד הוא כלל האוכלוסייה. אך עיקר קהל היעד של הקיוסקים והפיצוציות הוא ציבור המעשנים. ההנחה היא שלקוחות הקונים סיגריות יערכו קניות נוספות שלא תוכננו מראש. מכירות הסיגריות עשויות להגיע לשליש עד חצי ממחזור המכירות של חנות אופיינית.
הלקוחות נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: לקוחות קבועים ולקוחות מזדמנים. הלקוחות הקבועים מתגוררים או עובדים באזור שבו פועלת החנות, או מגיעים במיוחד לקנות פיצוחים בחנויות שיצאו להן מוניטין בתחום זה. הלקוחות המזדמנים הם הקונים באופן אקראי, מכיוון שעברו דרך האזור.
כיווני התפתחות עתידיים:
ענף הקיוסקים והפיצוציות מתקשה להתמודד מול הקניונים ורשתות השיווק, והתחלופה בתחום גבוהה. חלק גדול מהן ממוקם בנקודות מרוחקות ומנותקות, ויש להן לגיטימציה לגבות מחירים גבוהים יותר, גם בגלל ההוצאות.
ישנה מגמה להפוך את הפיצוציות והקיוסקים לחנויות המוכרות מוצרים בסיסיים 24 שעות ביום.
חלק ניכר מהמוצרים יצא מפיקוח (כדוגמה סיגריות) כך שההכנסה לפריט עלתה.
מיקום העסק הוא קריטי, מתחרים קרובים מקטינים את ההכנסה בצורה ישירה (מתחרה אחד מוריד עד 50% ממחזור המכירות!), פעילות באזורי תעשיה, מסחר ומשרדים מסתיימת בשעה מוקדמת ומקצרת את שעות הפעילות העסק.
מתחרים:
ישנם חמישה סוגי עסקים,עפ"י מיקום וסוג המוצרים הנמכרים: ספקים:
המבחר הרב של המוצרים מחייב מספר גדול של ספקים.ספקים רבים מממנים שילוט חיצוני, מעמדים, מדפי תצוגה ומקררים למוצרים בכדי לרכוש את לב בעל העסק ואת תשומת לב הקונה.
אמצעי שיווק:
השיווק העיקרי הוא מוניטין, שילוט בולט ותצוגה מושכת. מקובל להציב את מקררי הגלידות, העיתונים ודוכן הפיצוחים (אם קיים)בחזית בלא חלון ראווה. יש לעצב את החנות באופן שיקדם את מכירות המוצרים הרווחיים יותר (שתיה קרה).על שעות פתיחה להיות ארוכות ככל האפשר, כולל לתוך הלילה.
גורמי ההצלחה:
רמת מלאי ומבחר.
מחירים תחרותיים.
איכות שירות.
מראה נקי והיגיינה.
שעות פתיחה ארוכות, כולל שעות הלילה באזורים מרכזיים.
נתונים אלה חשובים במיוחד כשהחנות ממוקמת ליד מתחרה חזק ומבוסס, או חנויות רבות מתחרות כמו קיוסקים, פיצוציות וחנויות המוכרות מוצרים דומים או מתחרים. כגון :סופרמרקטים ,חנויות מכולת ומכונות אוטומטיות.
חסמי כניסה לענף:
עלויות קבועות.
הכנת החנות ומלאי ראשוני.
קיוסקים המציעים סנדוויצ'ים מוכנים, צריכים לשמור בקפידה על טריותם. בביקורות של איכות הסנדוויצ'ים הנמכרים במקומות אלה, מתברר כי אחוז ניכר אינו ראוי למאכל אדם.יש לשמורם כראוי בקירור ולהקפיד על תאריך התפוגה.
סף הכניסה לענף מבחינת מקצועיות ומבחינת ניסיון הנו נמוך.
כח אדם:
שעות העבודה הארוכות מחייבות יותר מאדם אחד בתפעול העסק, רק באזורים ששעות העבודה הן קבועות וקצרות (כגון - מוסדות חינוך למיניהם, משרדי ממשלה וארגונים ממלכתיים ודומיהם) ניתן לתפעל את העסק לבד. הקושי הגדול הוא אמינות העובדים, כי לא ניתן לפקח על כמויות מדויקות של שתיה (בכוסות, הכנה במקום או מיץ טרי) ועל מוצרים הנמכרים במשקל (פיצוחים, סוכריות וכ"ו), הדבר יכול להקטין את ההכנסות בכ - 30% עד 40%. כוח האדם אינו מקצועי, אם כי רצוי שמנהל/ת החנות והמוכרנים יהיו בעלי ניסיון קודם. רוב החנויות קטנות ולכן די במוכר או שניים. אפשר להוסיף מוכרים ועובדים נוספים (בדרך כלל במשרה חלקית) בהתאם לשעות הפתיחה וגודל החנות.
העלות של פתיחת קיוסק/פיצוציה תלויה בגודל החנות, עיצוב ובמיקום, ברמת הציוד והמלאי. המרכיבים העיקריים בהשקעה הראשונית הם: שיפוץ והתאמת החנות, ציוד ומלאי ראשוני.
ציוד:
מדפים (בחנות ובשטח האחסון), מדפי תצוגה ודוכן פיצוחים, קופה רושמת, משקל אלקטרוני, טלפון ופקס. אין צורך במחסן גדול, כי רוב הסחורה מועברת ישירות למדפים ולמקררים. יש לתכנן מעברים ו/או פתחים להעברת הסחורות ותנועת הלקוחות. רמת הסיכון:
רמת הסיכון בפלח שוק זה היא בינונית, אין המחאות חוזרות, ומאידך אין נאמנות לקוחות. נקודה זו יכולה לשנות את מחזור העסקים מרווח להפסד במהירות.
רישיונות נדרשים לפתיחת עסק בענף:
רישיון עסק מהרשות המקומית.
רישיון ממשרד הבריאות.
חובה להצטייד בתעודת כשרות
ביטוחים:
ביטוח המבנה והתכולה,
ביטוח מלאי,
ביטוח חבות מעבידים,
ביטוח צד ג',
ביטוח אובדן רווחים,
מומלץ להיוועץ עם סוכני ביטוח לכיסוי מלא וספציפי.
טיפים:
יש לבדוק היטב את מיקום העסק.
יש לבדוק את תקנות התעבורה (רחוב חד-סיטרי, פניית פרסה, חניה וכ"ו).
רצויה שתהיה חניה צמודה.
רצוי שלעסק יהיו עתודות כספיות לגיבוי ההוצאות השוטפות בחודשים הראשונים לפעילות.
כמובן, צוות כלכלני המשרד ישמח לסייע בכל שאלה. השאר פרטים וניצור קשר בהקדם או התקשר ל - 03-9411837. .