* פיצריות ברשת ארצית או אזורית - רשת הינה פיצרייה בעלת 3 סניפים לפחות, המוכרים את אותה פיצה ברחבי הארץ. כל חנויות הרשת משויכות וכפופות לכללי הכנת הפיצה וכמויות החומרים.
קיימות 2 סוגי רשתות עיקריות:
1. מקומיות-רשתות פיצה שהוקמו על בסיס עסק של פיצריה עצמאית בעלת מוניטין, שהתפרסמה בטעמה של הפיצה המוגשת והתרחבה והגדילה את מספר סניפיה. סניפי הרשת מנוהלים ע"י מנהל הרשת או בעלי זיכיון להפעלת הסניף.
2. רשתות מחו"ל- רשתות הפיצה פועלות תחת אותו מותג של רשתות מחו"ל כמו "דומינו'ס פיצה" ו"פיצה האט". רשתות אלו מפעילות מספר רב של סניפים בפיזור גיאוגרפי ארצי נרחב, ומתמקדות בהזמנות טלפוניות של פיצות משפחתיות.
* פיצריות עצמאיות - פיצריה עצמאית הפועלת כעסק יחיד ומאפשרת כר נרחב יותר ליזמות. הקנייה בה היא של משולש פיצה בודד או יותר, שתייה קלה או פיצה משפחתית. הפיצריות העצמאיות מתבססות פחות על משלוחים באופן יחסי לפיצריות הרשתיות.
השוק:
מאפייני שוק המסעדות עדכני לשנת 2012:
נכון לשנת 2012 בישראל יש מעל ל-1,000 פיצריות
על פי פרסומים שנתפרסמו בתחילת שנת 2012 הענף נאמד בכ -400 מיליון שקל בשנה.
נכון לשנת 2012, רוב הפיצריות בישראל, כ-57%, ממוקמות באיזור מרכז הארץ. כאשר כ-31% מהפיצריות הן באיזור צפון הארץו- 12% מהן באיזור דרום הארץ.
רשתות וזכיינות - רשתות הפיצה הפועלות תחת מותג של רשתות מחו"ל הן הדומיננטיות בענף ,בעיקר בהזמנת פיצות משפחתיות הביתה. בשוק ישנה מגמתיות לרכוש פיצריות מקומיות ע"י רשתות. לדוג': רכישת סניפי רשת "פביוס פיצה" ע"י "דומינו'ס פיצה".
שעורי סגירה גבוהים - עסקי הפיצריות מאופיינים בשיעורי פתיחה וסגירה מהגבוהים ביותר במשק בייחוד כעסק חדש. אחת הסיבות לכך היא התדמית ,שבמסעדות ניתן להרוויח כסף רב במהירות, ללא צורך בידע מקצועי רב.
בעקבות התחרות הגדולה במחירי הפיצות בשוק, ישנה ירידה ניכרת במחירי הפיצות המשפחתיות ורווחיות נמוכה ברשתות הפיצה.
לקוחות: הגדרת שוק היעד וגודלו, פילוח השוק
קהל הלקוחות הפוטנציאלי בענף הוא כלל האוכלוסייה, בהתאם לפילוחים הבאים:
צורך - השבעת רעב , בילוי והנאה או שילוב בינהם. בדומה למסעדות.
גיל - אחוז גבוה למדי מלקוחות הפיצריות באשר הן מאופיין בגילאים צעירים באופן יחסי של 12 עד 30.
איזור גיאוגרפי - רוב לקוחות הפיצריות העצמאיות גרים בקירבת הפיצרייה. הפריסה הגיאוגרפית של לקוחות סניפי רשתות הפיצה היא רחבה יותר בשל מוניטין הרשת ומשלוחי פיצות משפחתיות.
מתחרים:
התחרות בענף קשה למדי בשל הסיבות הבאות:
פיצריות שונות הנמצאות בקירבה אחת לשנייה, מבחינה גיאוגרפית.
רשתות פיצה שאמנם מרוחקות יותר, אבל בשל מוניטין הרשת חשיבות הקרבה הגיאוגרפית של הפיצריות הינה נמוכה.
קיומם של עסקי מזון מהיר אחרים, כמו המבורגרים ודוכני פלאפל, המהווים תחליף לפיצה ומגבירים את התחרות - ברכישה בדלפק ובמשלוחים. ומאידך מיקום פיצריה באזור בו ממוקמים עסקי מזון-מהיר נוספים מסייע להצלחתה בשל חשיפה למספר רב של לקוחות המגיעים למקום.
ספקים:
הספקים מולם מתבצעת העבודה מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: ספקי ציוד:
* ציוד למטבח - בארץ פועלים ספקים שונים המסוגלים להעניק פתרונות לצרכי המטבח השונים של המסעדה. חשוב לוודא כי הספק מעניק גם תמיכה ושירות לציוד.
* ציוד לאזור ההסעדה וכלי אוכל – רלוונטי בפיצריות המציעות ללקוחותיהן גם לסעוד במקוםהינו כולל שולחנות, כסאות, מפות וכיו"ב. ישנם ספקים רבים בשוק המספקים ציוד זה.
ספקי מזון ומשקאות:
מכיוון שבארץ ישנו מגוון רחב של ספקי מזון ומשקאות, השיקול העיקרי בבחירת הספקים הינו, בנוסף כמובן למחיר, הוא אמינותם וטיב הסחורה אותה הם מספקים. יש להשוות את כדאיות העבודה מול ספק אחד מול עבודה עם מספר ספקים. חלק מהספקים מוכנים עבור בלעדיות להשתתף במימון ההקמה והמלאי הראשוני. גם גורם זה יש לקחת בחשבון.
אמצעי שיווק:
אמצעי השיווק משתנים בהתאם לאופי הפיצריה – עצמאית/חלק מרשת. ישנן מספר שיטות שיווק ופרסום המקובלות בענף:
פרסוםמקומי –פרסום הפיצריות העצמאיות ורוב רשתות הפיצה המקומיות מתרכז באזור הגיאוגרפי הקרוב לפיצריה וכולל חלוקת עלונים, מגנטים עם לוגו הפיצריה ולעיתים פרסום בעיתונות המקומית.
פרסום ארצי -רשתות הפיצה בעלות מותג מחו"ל ורשתות הפיצה המקומיות הבולטות מבצעות גם פרסום במדיה הארצית כגון עיתונות, אינטרנט ולעיתים אף בטלוויזיה. בנוסף לפרסום מקומי בסניפי הרשת.
גורמי ההצלחה:
ישנם מספר גורמים העשויים להשפיע על סיכויי הצלחת הפיצרייה והפיכתו לעסק מצליחהגורמים הבאים הם:
איכות וטעם
מיקום - מיקום הפיצרייה מהווה גורם חשוב להצלחתה - בעיקר בפיצריות העצמאיות. יש לבדוק את פוטנציאל השוק המצוי בסביבה וכן מיהם המתחרים הרלוונטיים המצויים בסביבה הקרובה. ישנם מקרים בהם יש יתרון למתחרים בסביבה, התורמים לזיהוי המקום כאזור בילוי ומזון מהיר.
שירות - איכות השרות הוא גורם מרכזי בהצלחת העסק. עמידה בזמני משלוח קצרים ככל האפשר והגעת הפיצה ללקוח כשהיא חמה משפיעים משמעותית על החלטתו אם לבצע קנייה חוזרת בפיצרייה.
תחרות ודינמיות בענף – ישפיעו כאלטרנטיבה ללקוחות. ירידה מחירי הפיצות הנהוגים בענף עלולה לכפות את הפיצרייה העצמאית להורדת מחירים ורווחיותה בהתאם.
מחסומי כניסה לענף:
השקעה בציוד
השקעה בשיפוץ ועיצוב הפיצריה
תהליך קבלת רשיון עסק מהרשות המקומית
כח אדם:
פתיחת פיצרייה מחייבת גיוס והעסקת כוח אדם מתאים. חלוקת העובדים על פי תפקידים היא:
מכין פיצה - בעל ידע בסיסי בהכנת פיצה. בפיצרייה עצמאית עובדים בין 1-2 מכיני פיצה במשמרת, ברשתות הפיצה עובדים 3 מכיני פיצה במשמרת.
מנהל פיצרייה - אחראי לניהול השוטף ותפקוד הפיצרייה. בפיצריות העצמאיות ובסניפי הזכיינות, בעל העסק הוא מנהל הפיצרייה.
עובד דלפק - האחראי על מכירת הפיצה. בפיצרייה עצמאית עובדים בין 1-2 עובדי דלפק במשמרת, ברשתות הפיצה עובדים 3 עובדי דלפק במשמרת.
מלצר - במידה ויש בפיצרייה גם מקומות ישיבה ומוגשת פיצה לשולחנות. בפיצרייה עצמאית עובדים בין 1-2 מלצרים במשמרת, ברשתות הפיצה עובדים 3 מלצרים במשמרת.
שליחים – אחראיים למשלוחים עד הבית, בפיצריות העצמאיות עובד שליח אחד בלבד. ברשתות הפיצה עובדים בין 2-3 שליחים במשמרת. ברשתות הפיצה מחו"ל עובדים יותר של שליחים.
הכשרה מקצועית:
רוב התפקידים בניהול והפעלת הפיצרייה אינם מצריכים הכשרה, רוב הידע ניתן לרכישה באמצעות ניסיון מעשי.
עסקי המזון ובתי הקפה מהווים ענף הנמצא ברמת סיכון גבוהה מהממוצע - מספר העסקים החדשים הנפתחים גבוה, אך כך גם מספר העסקים הכושלים. ההשקעה הגבוהה הנדרשת בשיפוץ מקום עלולה לרדת לטמיון. על ההשקעה בציוד ניתן לקבל החזר חלקי בלבד, היות ובשוק מצוי כיום ציוד משומש רב. למרות הסיכון הגדול, הכסף הקוסם לרבים ממשיך לגרום לעסקים לפרוח. שכן נכון לשנת 2012 ענף זה מגלגל כ-400 מיליון שקל בשנה
רישיונות ואישורים:
לצורך פתיחת פיצרייה נדרש רשיון עסק מטעם הרשות המקומית ומטעם משרד הבריאות, לאחר עמידה בקריטריונים לקבלתו.
ביטוחים:
ביטוחי מבנה ותכולה.
ביטוח צד ג'.
ביטוח חבות מעבידים.
ביטוח מלאי.
ביטוח נגד הרעלת מזון.
ביטוח אובדן רווחים.
בנוסף לאמור לעיל, מוצע להיוועץ בסוכן ביטוח לגבי ביטוחים נדרשים.
טיפים:
יש לבחון בקפדנות את רעיון הקמת הפיצרייה - הסביבה העסקית, הסביבה הפיזית והיבטים כספיים ושיווקיים. בחינה זו בסיוע אנשי מקצוע תקטין את הסיכויים לכישלון העסק.
יש לזכור תמיד כי למזון חיי מדף קצרים ובלאי גבוה. יש להימנע מרכישת מלאי גדול מדי כדי לא לזרוק עודפים.
סיכויי ההצלחה של פיצרייה כעסק הפועל במסגרת רשת גבוהים באופן יחסי. הרשתות הגדולות מסייעות בייעוץ השיווקי והפיננסי כדי להבטיח את שמן הטוב. מאידך עלויות הזיכיון גבוהות ומרחב הפעולה של היזם מצומצם.
תעודת כשרות מהווה גורם מרכזי וחשוב ללקוחות הפוטנציאליים. על כן מומלץ לפתוח פיצרייה כשרה בעלת תפריט כשר עם מגוון תוספות לפיצה.
יש לבנות אתר עבור העסק. כיום יש אפשרות גם לבנות בחינם.
רצוי שלעסק יהיו עתודות כספיות לגיבוי ההוצאות השוטפות בחודשים הראשונים לפעילות
כמובן, צוות כלכלני המשרד ישמח לסייע בכל שאלה. השאר פרטים וניצור קשר בהקדם.